Hoe word ik gelukkig?

Geluk is een gevolg: ga dus meer DOEN!

Als het in je leven niet meezit, vraag je jezelf wellicht af: hoe wordt ik (weer) gelukkig? Goed om te weten dat je leven meer zin krijgt door het doen van productieve en betekenisvolle activiteiten of een goede daad te stellen. Door te houden van iemand die belangrijk voor je is, of iets creatiefs te maken. Want zin(-geving) en doel ontlenen mensen aan ‘doe-dingen’. Geluk daarentegen kan je niet doen, niet kopen of verkopen. Geluk is altijd een gevolg: het vloeit voort uit verbondenheid met en betrokkenheid bij anderen. Onderzoeken bevestigen keer op keer dat zingeving en een levensdoel leiden tot geluk (en niet andersom). Onderzoekers stelden vast dat gelukkige mensen uit allerlei bevolkingslagen 14 doe-eigenschappen gemeen hebben. Leef ze na, maak ze je eigen en je zal een stuk gelukkiger worden als gevolg. Zo simpel is het. Of toch niet?

Makkelijker gezegd dan gedaan

Lukt het je niet om deze DOE-tips zelfstandig toe te passen, vraag dan hulp. Vooral als je regelmatig verstrikt raakt in je eigen denk-circels, triggers of blokkades kan Emotivators.nl je goed helpen. Als ‘maak je geen zorgen’ (DOE-tip 7) makkelijker gezegd is dan gedaan. Als je door negatieve gevoelens niet meer positief kan denken (DOE-tip 9). Want als je werk maakt van een gezonde persoonlijkheid (DOE-tip 4) kan je het negatieve uit je leven bannen (DOE-tip 12). Na elke sessie ben je meer in staat om te doen en denken als gelukkige mensen. Om steeds duidelijker grenzen te stellen. Met als vanzelfsprekend gevolg dat je zelf ook een gelukkiger mens zal zijn.

De 14 DOE-tips voor een gelukkig leven (in willekeurige volgorde) voor je op een rijtje:

 • Wees actiever en blijf bezig: gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer insteken.
 • Trek meer tijd uit voor anderen: Gelukkige mensen zijn zeer sociaal. Andere mensen om je heen zijn een van de belangrijkste bronnen van geluk. De gelukkigste mensen zijn degenen die met anderen samenwerken. Ze zijn lid van clubs, groepen en organisaties.
 • Kijk naar het heden: Gelukkige mensen leven in het nu. Ze blijven niet stilstaan bij het verleden en dromen niet over een geïdealiseerde toekomst. Als je nu niet gelukkig kunt zijn, waarom denk je dan dat het morgen anders is?
 • Maak werk van een gezonde persoonlijkheid: Gelukkige mensen zijn een toonbeeld van psychische gezondheid. Ze houden van zichzelf, aanvaarden zichzelf, kennen zichzelf en helpen zichzelf.
 • Organiseer jezelf: Gelukkige mensen maken plannen en zijn georganiseerd. Ze hebben streefdoelen en een einddoel. Je krijgt wat je wilt of verlangt als, je weet wat je wilt of verlangt.
 • Wees productief in een betekenisvolle baan: Gelukkige mensen vinden ‘de betekenis’ van hun baan van wezenlijk belang. Ze doen wat ze graag doen en doen graag wat ze doen (ja, ook ik moest deze even hardop lezen om ‘m goed te snappen).
 • Maak je geen zorgen: Gelukkige mensen piekeren niet. Ze beseffen dat 90 procent van alle zorgen toch niet uitkomt, of ze piekeren en malen simpelweg niet.
 • Koester lagere verwachtingen en ambities: Gelukkige mensen koesteren bescheiden ambities en verwachtingen. Ze streven realistische doelstellingen na die binnen hun bereik liggen. Ongelukkige mensen lijken nooit te bereiken wat ze willen.
Hoe wordt ik gelukkig?
 
 • Denk positief en optimistisch: Gelukkige mensen denken positief. Ze blikken vooruit naar begerenswaardige streefdoelen en zijn ervan overtuigd dat ze die streefdoelen zullen halen. Ze bekijken alles van de zonnige kant, hoe slecht de situatie ook is.
 • Ontwikkel een extraverte, sociale persoonlijkheid: Gelukkige mensen zijn bijzonder extravert en vriendelijk. Ze lachen veel en hebben gevoel voor humor. Oudere gelukkige mensen hebben lachrimpeltjes om hun ogen.
 • Wees jezelf: Gelukkige mensen zijn spontaan, natuurlijk en echt. Ze zeggen wat ze denken en voelen en bekommeren zich niet om wat anderen over hen denken. Door jezelf te zijn voel je je vrij en authentiek.
 • Ban het negatieve: Gelukkige mensen luchten hun hart. Ze kroppen emoties en gevoelens niet op, want dat zorgt voor psychisch leed en fysiek ongemak.
 • Hechte relaties staan op nummer 1: Onderzoek wijst uit dat niets een grotere invloed heeft op geluk dan een hechte liefdesrelatie of nauwe vriendschaps- of familiebanden.
 • Waardeer het geluk: Gelukkige mensen waarderen geluk. Ze beseffen dat geluk extra jaren aan je leven toevoegt en extra leven aan je jaren.

Geluk is dus een gevolg. Het vloeit voor uit verbondenheid en acties die het leven bevestigen. Wil je gelukkiger zijn, probeer dan te zijn en handelen zoals een gelukkig iemand. Lukt het je niet op eigen houtje dan help ik je graag een flink eind op weg!

Bron: Geluk, The World Book of Happiness, 2010

Hoe word ik je gelukkig, gelukkig, niet gelukkig. Wat moet ik doen om gelukkig te worden? Belemmerende overtuigingen zijn een belemmering voor geluk. Oplossing voor ongeluk. Ik loop vast. Hoe kan ik in actie komen. Ik heb hulp nodig. Grenzen stellen. Emotivators. Hulp bij een fundamenteel beter leven. Fundamenteel werken aan je persoonlijke ontwikkeling.