FAQ

Veel gestelde vragen

Overtuigingen die je beperken in je doen en laten worden ook wel vaak belemmerende overtuigingen genoemd. Belemmerende overtuigingen kunnen je flink in de weg zitten, want ze vertroebelen je beeld van de werkelijkheid. En ze houden je gevangen in je eigen vaak negatieve en beperkende gedachten.

Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van onze belemmerende overtuigingen. Omdat het overtuigingen zijn, denken we er helemaal niet over na en nemen we ze voor waar aan. Het gaat gewoon vanzelf, ze zijn vanzelfsprekend. Hier lees je meer over hoe deze overtuigingen ontstaan.

Emotivators helpt je jouw belemmerende overtuigingen te ontdekken en op te ruimen. Zo pak je zelf de regie weer terug.

Enkele voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn:

Ik moet perfect zijn. 

Niemand wil mij hebben.

Ik durf geen risico’s te lopen.

Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter.
 
Het lukt mij toch nooit.
 

Ik mag niet falen.

Ik ben onbelangrijk.
 
Niemand houdt van mij.
 
Ik moet alles zelf doen.
 

Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun.

Ik moet alles onder controle houden.
 
Het leven is zwaar en niet leuk.
 
Geld is slecht.
 
Succes is niet voor mij weggelegd.

Zelfleiderschap is de regie in eigen hand nemen. Om vanuit je eigen verlangens, dromen en kernwaarden (dat wat je echt belangrijk vindt) sturing te geven aan jouw eigen leven. Hierbij spelen jouw behoeften een belangrijke rol en spreek je deze ook uit.

Zelfleiderschap geeft je een duidelijke, heldere en milde houding naar jezelf en anderen. Dat je mentaal en fysiek in balans bent. Zelfleiderschap is zorgen dat je voldoende energie hebt en houdt, dus je grenzen kunt aangeven wanneer blijkt dat je even een pas op de plaats moet maken.

De effecten van Zelfleiderschap zijn onder andere:

  • verhoogde prestatie
  • verhoogde motivatie
  • verhoogde carrière tevredenheid
  • proactieve stresscoping
  • verhoogde self-efficacy (het vertrouwen in je vermogen om specifiek gedrag in verschillende omstandigheden uit te voeren)

Een win-win-situatie voor bedrijf en werknemer.

Emotivators is een samenvoeging van Emotieve therapie, Motivatie en Motivatoren. Ik heb deze naam gekozen omdat ik merk dat deze vorm van coaching mensen enorm helpt en motiveert om flinke stappen te zetten, om keuzes te maken die bij ze passen en aan de slag te gaan met dat wat ze belangrijk en leuk vinden. Daarnaast worden de kleine tegels op social media met positieve en inspirerende teksten ook wel emotivators genoemd. Voor mij komt dat alles dus samen in Emotivators!

Emotieve Therapie gebruikt logische en analytische technieken om ladingen, die het gevolg zijn van traumatische ervaringen, te neutraliseren in dit gevoelscentrum in de buik. Hierdoor houden beperkende overtuigingen, gedachtes, gedragingen en gevoelens van onmacht op te bestaan.

Het doel van Emotieve Therapie is het begeleiden van cliënten bij het verwerken van tot nu toe onverwerkte ervaringen. Deze leiden tot belemmerende overtuigingen en gedragingen. Door Emotieve Therapie verdwijnen de daarmee verbonden patronen in het heden en krijgt de client de regie over hoe hij reageert in moeilijke situaties weer terug.

Positieve psychologie is een breed georiënteerd onderzoeksgebied. Zij doet onder andere onderzoek naar gezondheid, hoe mensen in hun werk staan, onderwijs, persoonlijke groei en ontwikkeling, en het belang van liefde. Kortom het gaat over hoe mensen in het leven staan.

Iedereen heeft positieve en negatieve triggers. Een trigger kan zijn een gebeurtenis, opmerking, visuele, auditieve, of bijvoorbeeld reuk.

Misschien herken je het wel – je loopt door de winkelstraat, en plots hoor je een liedje dat je doet herinneren aan de vakantie waar je dat liedje vaak hoorde. Of er loopt een dame of heer voorbij en in een fractie van een seconde pikt je reukvermogen zijn of haar geurtje op, dat je doet herinneren aan iemand. De snelheid waarmee die gedachte of herinnering naar boven komt, en het proces wat er in je mind gebeurt, dat heet een trigger.

Doorgaans letten we niet zo op triggers. Voor een kort moment komt de gedachte en/of het bijbehorende beeld/gevoel naar boven, dat meestal verdrukt wordt door iets wat er in het hier en nu gebeurt.

We merken echter haarfijn op, wanneer een trigger niet zulke mooie ervaring met zich meebrengt. Een opmerking waarmee je vroeger gepest was wordt door iemand uitgesproken, en direct voel je je weer die kleine meid of dat weerloze jongetje. De bijbehorende gevoelens als machteloosheid, angst, boosheid of verdriet schieten door je heen en voor je het weet reageer je boos of met tranen in je ogen, zonder dat je zelf nog het besef hebt waarom.

Dat wat een ander zegt, ook al is dat met de beste intenties, kan bij jou een gevoel in je losmaken waardoor je reageert op een oude herinnering die zelden nog representatief is voor de huidige situatie. Dan heb je een negatieve trigger te pakken, die we bij Emotivators graag samen met je opruimen.

Onmacht, machteloosheid en hulpeloosheid zijn gevoelens die ontstaan wanneer je niet voldoende opgewassen bent tegen de situatie die zich voordoet. Het ligt niet binnen je macht of invloed om de situatie te veranderen, hoe graag je ook zou willen. Vaak gaat een trigger vooraf aan de onmacht. Je bent niet meer in staat om te reageren zoals je zou willen, maar schiet in een standaard reactie van angst, boosheid of verdriet.